Ο Αθλητισμός ειδικά στις μέρες μας, στην εποχή της υποκινητικότητας και της τεχνολογίας, στην εποχή της καθιστικής ζωής και των ατελείωτων ωρών εργασίας, αποτελεί, ανεξάρτητα από την σωματική εξάσκηση που προσφέρει, την υπέρτατη δύναμη ζωής, έμπνευσης και ελπίδας για όλους μας.


Ότι δίνει αξία, νόημα, βελτιώνει και ομορφαίνει την ζωή μας είναι ο αθλητισμός.

Ο αθλητισμός είναι ένα «μεγάλο σχολείο», το οποίο δεν σε προετοιμάζει μόνο για τους αγώνες, αλλά και για την ίδια τη ζωή.

Είναι η γλώσσα εκείνη που ενώνει όλη την ανθρωπότητα μέσα από τον σεβασμό στο συνάνθρωπο και συναθλητή το σεβασμό και την εξοικείωση με τις πολιτισμικές ιδιομορφίες άλλων χωρών και ηπείρων, το σεβασμό του διαφορετικού, την ανεκτικότητα, την αλληλοκατανόηση.

Ο Κουμπερτέν επηρεασμένος από τις ιδεαλιστικές αντιλήψεις της εποχής του πρέσβευε ότι «το να ζητάς από τους λαούς να αγαπούν ο ένας τον άλλο είναι αφελές, να τους ζητάς να σέβονται ο ένας τον άλλο δεν είναι ουτοπία αλλά μόνο υπό την προϋπόθεση να γνωρίζει ο ένας τον άλλο». Και αυτό μπορεί να γίνει μέσω του αθλητισμού.

Πέρα από την δύναμη όμως που έχει στο να ενώνει τους λαούς αναδεικνύει και αξίες όπως :

· Tης αξιοκρατίας και της δικαιοσύνης

· Της ισότητας και του αγώνα για διαρκή βελτίωση

· Της αυτοπειθαρχίας και της αυτοεκτίμησης

· Της υγείας και της ευεξίας

· Της ψυχαγωγίας και της χαλάρωσης

Για την Ελλάδα δυστυχώς και σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου από το 2022 .

· 68% των Ελλήνων δεν γυμνάζονται καθόλου

· το 9% γυμνάζεται σπάνια

· τακτικά γυμνάζεται το 4% των Ελλήνων

· όχι τόσο τακτικά το 19%

· το 18% των 15χρονων αγοριών τηρούν τα προβλεπόμενα για την ηλικία τους επίπεδα σωματικής δραστηριότητας

· Αντίστοιχα, μόλις το 5% των 15χρονων κοριτσιών

· Το 18% των Ελλήνων κάθεται ημερησίως περισσότερες από 8,5 ώρες σε μια καρέκλα

Μήπως ήρθε τελικά η στιγμή να αλλάξουμε νοοτροπία και συνήθειες;

Μήπως ήρθε η ώρα το Κράτος, οι Δήμοι και οι Εργοδότες να λάβουν μέτρα;

Στην Ελλάδα δυστυχώς υπάρχουν λίγα προγράμματα από τους δήμους και από τους εργοδότες για την άσκηση, τη στιγμή που στο εξωτερικό οι εργοδότες χρηματοδοτούν γυμναστές και συνεργάζονται με αθλητικούς συλλόγους. Φτιάχνουν ακόμη γυμναστήρια μέσα στις εγκαταστάσεις τους, καθώς γνωρίζουν πως θα γλιτώσουν διπλά και τριπλά χρήματα από την απώλεια εργατοωρών λόγω ασθενειών.

Μπορούν και πρέπει να υλοποιηθούν πάρα πολλά προγράμματα που θα ενισχύουν τον μαζικό αθλητισμό όπως :

· Eκσυγχρονισμός και δημιουργία νέων αθλητικών υποδομών με Χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ κ.α.

· Ενίσχυση του σχολικού αθλητισμού με έργα αναβάθμισης των σχολικών αθλητικών εγκαταστάσεων και Ενίσχυση των δράσεων σχολικού αθλητισμού (πχ σχολικά πρωταθλήματα)

· Προγράμματα ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ και γενικότερα ΜΑΖΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ από τους δήμους

· Η προώθηση του αθλητικού και υγιεινού τρόπου ζωής η οποία θα βασίζεται στην εκπαίδευση και τη συμμετοχή όλης της οικογένειας. Μπορεί να αναπτυχθεί με την κατάλληλη επιμόρφωση για τα οφέλη της άσκησης και την παροχή αντίστοιχων προγραμμάτων οικογενειακού αθλητισμού.

· Ειδικά προγράμματα άθλησης για ΑΜΕΑ

· Δημιουργία νέου, εμπλουτισμένου τουριστικού προϊόντος, με έμφαση στο συνδυασμό εναλλακτικών μορφών τουρισμού (πχ αθλητικός τουρισμός, φυσιολατρικός τουρισμός, πολιτιστικός τουρισμός, θαλάσσιος τουρισμός)

· Ανάπτυξη από τον Ιδιωτικό Τομέα προγραμμάτων άθλησης των εργαζομένων με δράσεις μέσα στους χώρους εργασίας, διοργάνωση meeting ταυτόχρονα με περπάτημα, εργασιακά πρωταθλήματα, εκπτώσεις σε κοντινά γυμναστήρια, κτλ.

· Η εκπόνηση για πρώτη φορά πρωτοποριακής ολοκληρωμένης μελέτης για τις σύγχρονες ανάγκες των πόλεων σε υλικοτεχνικές αθλητικές υποδομές, με βάση τα δημογραφικά δεδομένα, τα κλιματολογικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά και τις ιστορικές παραδόσεις της κάθε περιοχής.

 

Τέλος θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στις πρωτοβουλίες και στα προγράμματα που πρέπει να αναλάβουν οι Δήμοι και να τονίσω τα εξής:

Oλα τα προγράμματα Άθλησης που θα αναπτυχθούν από τους Δήμους θα πρέπει να στηρίζονται σε ένα οργανωτικό πλαίσιο λειτουργίας με οργανωμένες διαδικασίες που θα είναι προσανατολισμένες προς την εξυπηρέτηση των πολιτών-αθλητών, θα είναι για ΟΛΟΥΣ τους Δημότες, θα υπάρχει Όραμα και Αποστολή, μετρήσιμοι στόχοι και επιμέρους Δείκτες Αξιολόγησης τόσο των αθλητών όσο και των Γυμναστών, με δημιουργία γραφείου καινοτομίας και αξιολόγησης απόδοσης προγραμμάτων άθλησης για όλους.

Κλείνοντας θα ήθελα να πώ ότι ανήκω στην κατηγορία εκείνων των ανθρώπων που αγάπησαν τον αθλητισμό από το σχολείο γιατί έβλεπα στα πρόσωπα των γυμναστών και των συναθλητών μου έναν άλλο όμορφο κόσμο!

Έναν κόσμο γεμάτο αυτοπεποίθηση, με ψυχική υγεία, ένα κόσμο με διάθεση να κάνει όνειρα, ένα κόσμο πρόθυμό να αγωνιστεί, έναν κόσμο που μπορεί να βοηθήσει στη γεφύρωση διαφορών και στην προώθηση σημαντικών αξιών απαραίτητων για μία συναρπαστική ζωή.

Έναν κόσμο που ενώνει!

(*)Βίκυ Αργύρη

Σύμβουλος Ασφαλίσεων & Επενδυτικών Έργων

Πτυχιούχος Δημοσιογραφίας

Basic Life Support (BLS) Instructor / European Resuscitation Council (ERC)

Μέλος της εθελοντικής ομάδας ΟΜ.Α.Κ. Καλαμαριάς

Μέλος της εθελοντικής ομάδας ΑΝΑΝΗΠΤΩΝ Τριλόφου Θεσσαλονίκης ‘’ΔΙΝΩ ΖΩΗ’’

Από news room