Μαθητές βγαίνουν σήμερα στους δρόμους και ξεκινούν καταλήψεις σε όλη τη χώρα για τα «χάλια στα σχολεία», ενώ ο πρωθυπουργός πανηγυρίζει την πρώτη υπογραφή για την επισκευή 17 σχολείων στη Μακεδονία, την επέκταση του προγράμματος για τα σχολικά γεύματα σε… επιπλέον 20 δήμους στη χώρα και την –πολλοστή– διεθνή διάκριση της Νομικής Αθηνών. Την ίδια στιγμή έχουν μαζευτεί κάμποσες επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή για τις μαζικές συγχωνεύσεις σχολείων, τα κύματα παραιτήσεων αναπληρωτών στα σχολεία και άλλα σοβαρά ζητήματα της σχολικής κοινότητας. Άλλοι κόσμοι, άλλοι δρόμοι.

Σήμερα, στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, γίνονται μαθητικές μαζικές πορείες μαζί με γονείς, εκπαιδευτικούς και φοιτητές με το σύνθημα «Εμείς βάλαμε στην τσέπη το κινητό μας… εσείς όμως κάνατε χάλια το σχολείο μας». Στην Αθήνα, το ραντεβού στα Προπύλαια σηματοδοτεί τις κινητοποιήσεις που οργανώνουν τα Συντονιστικά των σχολείων προκειμένου να «διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες στην εκπαίδευση και δικαιοσύνη για όλους τους μαθητές». Τα αιτήματα είναι πολλά και ταυτίζονται στη γενική διαμαρτυρία για την επιλογή της αυστηροποίησης των ποινών σε μαθητές αλλά και εν γένει του πλαισίου λειτουργίας των σχολείων «αντί λύσεων» στα σοβαρά προβλήματα, τις ελλείψεις και την πραγματική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος. Όπως λένε οι και οι ίδιοι οι μαθητές:

● Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις που συνεχίζουν να ταλανίζουν τα σχολεία. Καθηγητές που δεν έχουν προσληφθεί, συγχωνεύσεις τμημάτων και υποδομές που δεν πληρούν τις βασικές προδιαγραφές για ένα ασφαλές περιβάλλον μάθησης. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις για άμεσες λύσεις, οι συνθήκες παραμένουν κρίσιμες, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εμπόδια στην εκπαιδευτική διαδικασία.

● Με αυστηρές ποινές και αποβολές, αντί για χώρος μάθησης, τα σχολεία μετατρέπονται σε περιβάλλοντα καταπίεσης και πειθαρχίας, όπου κυριαρχούν ο φόβος και η πίεση. Οι μαθητές ζητούν ένα πιο φιλικό και δημιουργικό περιβάλλον, όπου θα μπορούν να αναπτύξουν τα ταλέντα και τις δεξιότητές τους χωρίς να νιώθουν ότι αντιμετωπίζονται ως «παραβάτες».

● Τα αιτήματα είναι σαφή: κάλυψη των κενών θέσεων εκπαιδευτικών, κατάργηση των συγχωνεύσεων τάξεων, καλύτερη συντήρηση των σχολικών κτιρίων και υποδομών και πραγματοποίηση των πολυήμερων σχολικών εκδρομών με οικονομική υποστήριξη για όσους έχουν ανάγκη. Επιπλέον, απαιτούν να σταματήσουν οι αυστηρές τιμωρίες και αποβολές που πλήττουν την ψυχική υγεία των μαθητών.

Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, τα βλέπει όλα καλά και διαρκώς βελτιούμενα. Στην κυριακάτικη ενημέρωσή του, λόγω της «καλής πορείας της οικονομίας» μάς είπε ότι προκηρύχθηκε νωρίτερα από κάθε άλλη φορά ο διαγωνισμός για τα σχολικά γεύματα. Το πρόγραμμα αφορά τη φετινή και την επόμενη χρονιά και, όπως με χαρά επισήμανε, αυξήθηκαν τόσο ο αριθμός των γευμάτων ανά ημέρα (από 217.000 σε 231.000) όσο και ο αριθμός των δήμων όπου υλοποιείται το πρόγραμμα (από 133 σε 153), αλλά και ο αριθμός των σχολικών μονάδων που συμμετέχουν (από 1.658 σε 1.882).

Επίσης, υπογράφηκε η σύμβαση για τη μελέτη, τη χρηματοδότηση, την κατασκευή, τη συντήρηση και τη διαχείριση 17 νέων σχολικών μονάδων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Θα παραδοθούν του χρόνου και η «σύμπραξη του δημόσιου τομέα» για να γίνουν αυτά θα περιλαμβάνει και τη συντήρηση των εγκαταστάσεων για 25 χρόνια, την ασφάλιση, τη φύλαξη και την καθαριότητα των κτιριακών εγκαταστάσεων και όλους τους λογαριασμούς.

● ΟΜΩΣ. Επειδή έχουμε και τη «νεανική παραβατικότητα» ο πρωθυπουργός ενημέρωσε και για τις νέες «στοχευμένες δράσεις» της αστυνομίας για την «πρόληψη, αποτροπή και αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας και της βίας μεταξύ ανηλίκων». Ήτοι, «μέτρα ήπιας αστυνόμευσης, από εκπαιδευμένες γυναίκες και άντρες αστυνομικούς, σε γειτονιές, πλατείες και σημεία όπου συγκεντρώνονται νέοι και έχουν σημειωθεί περιστατικά».

ΠΗΓΗ: efsyn.gr

Από news room