1. Με εξαίρεση την περίπτωση της πτώχευσης, τη λύση της εταιρείας ακολουθεί η εκκαθάριση. Στην περίπτωση της πτώχευσης, οι διατάξεις του παρόντος κεφαλαίου εφαρμόζονται μόνο μετά την περάτωση της πτωχευτικής διαδικασίας και με την επιφύλαξη της παρ. 6 του παρόντος άρθρου.

2. Στις περ. α΄ και δ’ της παρ. 1 του άρθρου 164, το διοικητικό συμβούλιο εκτελεί χρέη εκκαθαριστή, εφόσον το καταστατικό δεν ορίζει διαφορετικά, μέχρι να διορισθεί εκκαθαριστής από τη γενική συνέλευση. Στην περ. β΄ της παρ. 1 του ίδιου άρθρου, η γενική συνέλευση με την ίδια απόφαση ορίζει τον εκκαθαριστή, άλλως εφαρμόζεται το προηγούμενο εδάφιο. Στις περιπτώσεις των άρθρων 165 και 166 ο εκκαθαριστής ορίζεται από το δικαστήριο με την απόφαση που κηρύσσει τη λύση της εταιρείας, άλλως εφαρμόζεται το πρώτο εδάφιο της παρούσας παραγράφου.

3. Η γενική συνέλευση ή το δικαστήριο μπορεί να διορίσει και ένα μόνον εκκαθαριστή, εφόσον το καταστατικό δεν ορίζει διαφορετικά.

4. Ο διορισμός εκκαθαριστών συνεπάγεται αυτοδικαίως την παύση της εξουσίας του διοικητικού συμβουλίου. Αν όμως η παύση της εξουσίας του εκθέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα της εταιρείας, το διοικητικό συμβούλιο έχει υποχρέωση έναντι της εταιρείας να συνεχίσει τη διαχείριση, ωσότου ο εκκαθαριστής αναλάβει τα καθήκοντά του.

5. Όσον αφορά τους εκκαθαριστές, εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις για το διοικητικό συμβούλιο. Οι συζητήσεις και οι αποφάσεις των εκκαθαριστών καταχωρούνται περιληπτικά στο βιβλίο πρακτικών του διοικητικού συμβουλίου.

6. Το δικαστήριο μετά από αίτηση μετόχου που εκπροσωπεί το δέκα τοις εκατό (10%) του κεφαλαίου ή του εκκαθαριστή, μπορεί να διατάξει με τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας την παράλειψη ή τη διακοπή του σταδίου της εκκαθάρισης και την άμεση διαγραφή της εταιρείας από το Γ.Ε.ΜΗ., αν η περιουσία της εταιρείας δεν αναμένεται να επαρκέσει για την κάλυψη των εξόδων της εκκαθάρισης. Θεωρείται ότι η περίπτωση αυτή συντρέχει αν απορρίφθηκε αίτηση πτώχευσης της εταιρείας λόγω ανεπάρκειας της περιουσίας του οφειλέτη για την κάλυψη των εξόδων της διαδικασίας. Στην περίπτωση αυτή το δικαστήριο ορίζει τον τρόπο διάθεσης των τυχόν υπαρχόντων περιουσιακών στοιχείων, κατά προτίμηση προς πληρωμή εργατικών απαιτήσεων, και απαιτήσεων δικηγόρων, ασφαλιστικών ταμείων και φόρων.

7. Τα μέλη του τελευταίου διοικητικού συμβουλίου οφείλουν να παρέχουν πληροφορίες και, αν τους ζητηθεί, εύλογη συνδρομή στον εκκαθαριστή για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διεξαγωγή της εκκαθάρισης. Οφείλουν επίσης να του παραδώσουν κάθε περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας που τυχόν ευρίσκεται στη κατοχή τους.

Άρθρο 168 – Τρόπος διενέργειας της εκκαθάρισης

1. Οι εκκαθαριστές οφείλουν, μόλις αναλάβουν τα καθήκοντά τους, να διενεργήσουν απογραφή της εταιρικής περιουσίας και να δημοσιεύσουν ισολογισμό έναρξης εκκαθάρισης, μη υποκείμενο σε έγκριση της γενικής συνέλευσης. Σε κάθε περίπτωση, η απογραφή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός τριών (3) μηνών από την ανάληψη των καθηκόντων τους.

2. Η γενική συνέλευση των μετόχων διατηρεί όλα τα δικαιώματά της κατά τη διάρκεια της εκκαθάρισης.

3. Οι εκκαθαριστές οφείλουν να περατώσουν χωρίς καθυστέρηση τις εκκρεμείς υποθέσεις της εταιρείας, να μετατρέψουν σε χρήμα την εταιρική περιουσία, με την επιφύλαξη της παρ. 8, να εξοφλήσουν τα χρέη της και να εισπράξουν τις απαιτήσεις της. Μπορούν να ενεργήσουν και νέες πράξεις, εφόσον με αυτές εξυπηρετούνται η εκκαθάριση και το συμφέρον της εταιρείας.

4. Οι εκκαθαριστές μπορούν επίσης να εκποιήσουν τα ακίνητα της εταιρείας, την εταιρική επιχείρηση στο σύνολό της ή κλάδους αυτής ή μεμονωμένα πάγια στοιχεία της, αλλά μετά την πάροδο τριών (3) μηνών από τη λύση της. Εντός της προθεσμίας αυτής κάθε μέτοχος ή και δανειστής της μπορούν να ζητήσουν από το δικαστήριο, το οποίο δικάζει κατά τα άρθρα 739 επ. του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, να καθορίσει την κατώτατη τιμή πώλησης των ακινήτων, κλάδων ή τμημάτων ή του συνόλου της επιχείρησης, η απόφαση δε αυτού δεσμεύει τους εκκαθαριστές και δεν υπόκειται σε τακτικά ή έκτακτα ένδικα μέσα, υπόκειται όμως σε αναθεώρηση κατά το άρθρο 758 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, αν η εκποίηση δεν καθίσταται δυνατή.

5. Οι εκκαθαριστές μπορούν με αίτησή τους, που υποβάλλεται στο δικαστήριο και εκδικάζεται με τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας, να ζητήσουν τη διενέργεια της εκκαθάρισης σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν τη δικαστική εκκαθάριση κληρονομίας (άρθρα 1913 επ. ΑΚ), αναλόγως εφαρμοζόμενες. Στην περίπτωση αυτή είναι δυνατή η αναγκαστική εκτέλεση κατά της εταιρείας στο στάδιο της εκκαθάρισης.

6. Οι μέτοχοι της λυθείσας εταιρείας υποχρεούνται να καταβάλουν το κεφάλαιο που ανέλαβαν και δεν έχουν ακόμη καταβάλει, στην έκταση που αυτό είναι αναγκαίο για την εκπλήρωση των σκοπών της εκκαθάρισης.

7. Κάθε έτος οι εκκαθαριστές συντάσσουν ενδιάμεσες χρηματοοικονομικές καταστάσεις, οι οποίες υποβάλλονται στη γενική συνέλευση των μετόχων με έκθεση των αιτίων τα οποία παρεμπόδισαν το τέλος της εκκαθάρισης. Οι ενδιάμεσες χρηματοοικονομικές καταστάσεις υποβάλλονται σε δημοσιότητα. Επίσης, συντάσσονται χρηματοοικονομικές καταστάσεις πέρατος της εκκαθάρισης, οι οποίες εγκρίνονται από τη γενική συνέλευση και υποβάλλονται σε δημοσιότητα. Η συνέλευση αυτή αποφασίζει και περί της έγκρισης του συνολικού έργου των εκκαθαριστών και απαλλαγής των ελεγκτών.

8. Με βάση τις εγκεκριμένες χρηματοοικονομικές καταστάσεις πέρατος της εκκαθάρισης οι εκκαθαριστές διανέμουν το προϊόν της εκκαθάρισης στους μετόχους, σύμφωνα με τα δικαιώματα τούτων. Αν συμφωνούν όλοι οι μέτοχοι, η διανομή μπορεί να γίνει και με αυτούσια απόδοση σ’ αυτούς των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας.

πηγή http://www.opengov.gr/

Πληροφορίες για τα υπό ειδική εκκαθάριση πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα και για τις εταιρείες υπό ασφαλιστική εκκαθάριση που εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος βρίσκονται στις παρακάτω ενότητες:

  1. Αποφάσεις ΕΠΑΘ
    • κανονιστικού περιεχομένου που αφορά ειδικές εκκαθαρίσεις,
    • διιορισμού ειδικού και ασφαλιστικού εκκαθαριστή σε πιστωτικό ίδρυμα, χρηματοδοτικό ίδρυμα εποπτευόμενο από την Τράπεζα της Ελλάδος και εταιρεία υπό ασφαλιστική εκκαθάριση και
    • καταλόγου προσώπων από τα οποία διορίζεται ασφαλιστικός εκκαθαριστής.
  2. Πράξεις Εκτελεστικής Επιτροπής περιεχομένου που αφορά την λειτουργία των ειδικών εκκαθαρίσεων.
  3. Ανακοινώσεις για θέματα ειδικών εκκαθαρίσεων εφόσον ορίζεται από τον νόμο.
  4. «Πίνακα δικαιούχων απαιτήσεων» για τις ασφαλιστικές εκκαθαρίσεις που οφείλουν κατά νόμον να αναρτήσουν τέτοιο πίνακα στην ιστοσελίδα της Τράπεζας της Ελλάδος.
  5. Πίνακας εταιρειών υπό ασφαλιστική εκκαθάριση εποπτευόμενων από την Τράπεζα της Ελλάδος: Όνομα και στοιχεία επικοινωνίας ασφαλιστικού εκκαθαριστή και διεύθυνση ασφαλιστικής εκκαθάρισης.

Μητρώο (Αντ)Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων

Σύμφωνα με τα άρθρα 10, 11 και 19 του ν. 4364/2016, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες έως την ημερομηνία αποχώρησης (31.12.2020) δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα με ελεύθερη παροχή υπηρεσιών, μπορούν να συνεχίσουν μετά την αποχώρηση να εξυπηρετούν αποκλειστικά τις υφιστάμενες στις 31.12.2020 συμβάσεις και με σκοπό την ικανοποίηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτές,  χωρίς την απόκτηση της άδειας λειτουργίας ασφαλιστικής επιχείρησης από την Τράπεζα της Ελλάδος, τηρώντας πάντως τις διατάξεις δημοσίου συμφέροντος (άρθρο 147 επ. ν. 4364/2016). Οι προαναφερθείσες ασφαλιστικές επιχειρήσεις πρέπει να έχουν αδειοδοτηθεί νόμιμα και να εποπτεύονται από την αρμόδια εποπτική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου. Για την ανωτέρω δραστηριότητα αυτών δεν απαιτείται κάποια διατύπωση ενώπιον της Τράπεζας της Ελλάδος, ούτε οποιαδήποτε ενημέρωση (notification).

Πέραν της ανωτέρω αναφερθείσας, κάθε δραστηριοποίηση στην Ελλάδα ασφαλιστικής επιχείρησης με έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάγεται στις διατάξεις της νομοθεσίας περί ασφαλιστικών επιχειρήσεων με έδρα σε τρίτη χώρα (ιδίως τις σχετικές διατάξεις του ν. 4364/2016).

πηγή https://www.bankofgreece.gr/

Από news room